top of page

Sr. Serafí Ruiz, Bordils

Biografia

Serafí Ruiz López

Nascut a Tortosa el 28 d ‘agost del 1968

Educador Social

Esportista i motorista

Aficionat a la restauració

Amb l’objectiu de comprendre millor, la història de les carreres de motos i com es produeix una restauració d’una moto, vaig contactar amb el Serafí Ruíz, està casat amb la cosina germana de la meva mare, el qual té  amb una gran passió per les motocicletes i grans coneixements sobre la seva història.

El Serafí, té com a hobbie la restauració de motos, ja que és un gran entès en l’àmbit; vaig basar-me en la seva experiència per elaborar una breu guia on consten els passos a seguir per a restaurar una motocicleta.

Tot seguit vam anar al seu garatge, on ell tenia el seu petit taller i on guarda la seva moto personal, una vespa restaurada per a la seva dona i una Ducati 50 mini en restauració, del cunyat del meu avi.

Després, em va parlar de la seva futura experiència a la illa de Man, que entraria en contacte amb la cursa més famosa de la història en quant a motos i també em va explicar breument els inicis de la competició a Catalunya al circuit de Calafat.

Mes tard, em va deixar conduir la seva moto durant una bona estona, i a l’acabar, abans de marxar em va deixar uns llibres antics de motociclisme en els que m’he basat per fer una gran part de la història.

Galeria Serafí isla de man

Restauració de motocicletes.

FITXA TÈCNICA

MOTOR

Monocilíndric de dos temps

Cilindre: Diàmetre: 38 mm.

Pistó: Carrera: 42 mm. Relació de compressió: 11,2: 1

Cilindrada: 47,633 cc.

Règim de potència màxima: 2 CV. a 5.200 rpm.

Carburador: Dell'Orto, tipus SHA 14/14.

Culata de fosa lleugera.

Carburant: Gasolina de 98 octans amb 4% d'oli SAE 30.

Velocitat màxima: 40 km / h.

DISTRIBUCIÓ

La distribució és per llumeneres de transferència.

ENCESA

Magneto alternador a volant Motoplat.

CANVI

Manual de 3 velocitats.

EMBRAGATGE

Discos múltiples d'acer folrats en bany d'oli

BASTIDOR

Tub d'acer estirat i soldat elèctricament.

SUSPENSIONS

Davantera: Forquilla telescòpica. Marca Betor.

Posterior: Braç oscil·lant amb dos amortidors.

DISTÀNCIA ENTRE EIXOS: 1.070 mm.

 

LONGITUD TOTAL: 1.570 mm.

 

PES: 55 quilos.

ALÇADA FINS AL SEIENT: 430 mm.

AMPLADA MÀXIMA: 680 mm.

ALTURA MÀXIMA: 985 mm.

 

DIPÒSIT DE GASOLINA

De xapa d'acer soldada. Capacitat: 5,3 litres.

PNEUMÀTICS

Davanter: Pirelli 3.00 / 12 "esculpit. (3 x 12)

Posterior: Pirelli 3.00 / 12 "esculpit. (3 x 12)

FRENS

Mecànics de doble mordassa i expansió interna, de 90 mm. de diàmetre.

Davanter: Diàmetre de 100 mm.

Posterior: Diàmetre de 100 mm.

La Restauració

Aquesta és la moto que el Serafí va restaurar: una Ducati 50 Mini, la qual pertanyia l’oncle de la meva mare; va ser una excel.lent oportunitat restaurar-la més enllà de com es vegi ara, està sencera i és una moto bonica. Cal fixar-se amb que no hi falta cap detall.

 

1. El primer pas, evidentment seria adquirir una motocicleta, i aconseguir que estigui el més sencera com sigui possible, ja que hi ha certes peces i detalls que són més difícils d'aconseguir; tal com la part mecànica, com ara els accessoris.

 

2. El segon pas seria desarmar-la íntegrament per a netejar-la i arreglar les xapes o sigui massillar i treure-li tots els detalls, que es puguin, així després pintar.

 

3. El tercer pas, decapar tota pintura, ja sigui polint les parts amb mola (això és el més còmode i menys costós) o sinó amb bufador i papers de vidre (trigués molt més i però treballes molt més). Pots comprar un raspall campana per mola o trepant i així es guanya en rapidesa, és el que va emprar el Serafí.

 

4. El quart pas seria massillar per treure els detalls que tinguin, és molt simple: es compra a qualsevol ferreteria massilla fina d'assecat ràpid, val poc més o menys 15€, el mig quilo i et serveix per la moto sencera i encara en sobra. Ve amb un catalitzador: mescles 97/3 o sigui el catalitzador es fa servir al 3%.

Un cop neteges les xapes amb una espàtula, passes la massilla, després de 15 o 20 min una simple capa d'esmalt sintètic de color, així que ara es hora dels acabaments: pintar per sobre d’aquests  amb alguna pintura acrílica o nitrosintetica i un parell de capes de laca mate. Per donar-li aparença de l'època,  s’han de tractar els colors per respectar l'originalitat de la moto i aconseguir que d’aquesta manera  la peça té més valor.

Pel que fa al motor i tot el que sigui d'alumini cal pasar-hi un paper de vidre a l'aigua 1500, per a netejar-després una pasta de poliester prima i acaben amb poliester gruixuda per deixar-lo resistent.

5.El motor Ducati és gairebé tot d'alumini o d'una al·leació d'alumini així que adquireix una brillantor especial, al ser restaurat per un especialista en motors, ja que el Serafí no té els coneixement requerits per manejar un motor d’aquestes característiques. Si danyés d’alguna manera el motor aquest tindria danys irreversibles, pel fet de ser una relíquia per la seva antigüetat el reemplaçament seria  molt costós  econòmicament.

 

 6. Per acabar queda tornar a armar, si hi ha cargols especials amb marques o alguna cosa intentin recuperar-los, quan desarmin cal fer-ho amb precaució de no trenca’ls ja que poden estar deteriorats pel temps, i si són comuns caldria remplaçar-los si és possible.

Impressions personals: Aquesta seria la petita guia de restauració casolana que vaig extreure del Serafí.

 A vegades pot resultar mes costós portar a terme una restauració un mateix, perquè en molts cassos es poden malmetre peces essencials de la motocicleta. Com a conclusió podem dir que la restauració a casa més que una feina per obtindre un guany econòmic a la venda del producte restaurat, és una afició que et dóna la satisfacció de conduir un vehicle restaurat per un mateix.

bottom of page